Hielspoor

Delen:

Vragen?

Als ik Mevr welkom heet zie ik al dat ze wat hinkt. In principe komt mevr voor klachten in de nek en schouders en onderrug. Maar omdat het me opgevallen is dat ze wat moeilijk loopt vraag ik toch even na wat daar de oorzaak van is. Ze weet het eigenlijk zelf niet precies maar omschrijft een stekende en verkrampte pijn in de hiel. De klachten zijn zo hevig dat mevr de neiging heeft op haar tenen te gaan lopen om de pijn te verlichten. Ik denk aan hielspoor. En bij een verdere anamnese, waarin mevr mij verteld dat er een flink trauma in de onderrug zit, wordt dit vermoeden bevestigd. Ik ben geen arts dus stel geen definitieve diagnose maar geef mevr wel tekst en uitleg over mijn vermoeden. 

Wat is het precies?

Hielspoor wordt ook wel peesplaatontsteking genoemd. En dan verraad het woord eigenlijk al de vraag wat hielspoor is. Een ontsteking aan de hiel. Die meestal ontstaat bij de peesaanhechting.En deze ontsteking kan vervelende en zeer pijnlijke klachten geven. 

Hoe ontstaat deze? 

De peesplaat is de pees die onder jouw voet van je hak naar je tenen loopt. Het is een brede pees die erg veel kracht moet opvangen. Juist waar de peesplaat aan de hiel aanhecht is hij erg kwetsbaar voor irritatie of overbelasting. Hielspoor is, net als bijvoorbeeld een tenniselleboog, een peesblessure die (meestal) ontstaat door overbelasting. De overbelasting vindt plaats door teveel spanning of druk op de hiel, waardoor er te hard getrokken wordt aan de peesplaat aanhechting. Dit kan komen door sporten. Bijvoorbeeld hardlopen of springen, maar ook door onevenwichtige belasting. Denk eens aan slechte ondersteunende schoenen of een verkeerde houding. Hielspoor kan ook acuut ontstaan. Trap jij net op dat ene kleine steentje op de weg? Dan kan dit op de tere plek in de aanhechting een directe overbelasting veroorzaken. 

Er is voor hielspoor niet 1 duidelijke oorzaak aan te wijzen. Hieronder de meest voorkomende:

  • Sporten: dit veroorzaakt vaak overbelasting
  • Voetafwijkingen als platvoeten en holle voeten
  • Trauma ( denk aan het steentje)
  • Slechte schoenen
  • Staand beroep: Veel en lang staan veroorzaakt veel druk op de hiel
  • Klem zitten van de zenuw op de plek van het hielspoor

Een interessant weetje is dat hielspoor vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen en dat leeftijd een rol speelt. ( Bij, met name vrouwen in de leeftijd van 45+ ,komt het vaker voor). 

Wat kun je doen? 

Bij een overbelasting is rust altijd goed. Echter ontlasten door op je tenen te gaan lopen of te gaan hinken is niet voldoende. Rust betekent dat je met de voet omhoog gaat zitten. Zooltjes kunnen je ook helpen. Zij verleggen de drukpunten in de voet. Hierdoor voorkom jij dat er een overbelasting ontstaat en tevens verander jij,je houding. De huisarts kan een ontstekingsremmer voorschrijven. En in een enkel geval is het nodig een operatie te ondergaan. De beknelling wordt dan operatief opgeheven. 

Hielspoor en massage

Kunnen wij iets doen? Jazeker. Door de massage worden spierknopen losgemaakt. Jouw bloedcirculatie komt hierdoor weer op gang. Het afvoeren van afvalstoffen, veroorzaakt door de ontsteking, wordt gestimuleerd. In feite masseren wij de ontsteking weg. Juist door de druk op de pijnlijke spieren kan er uiteindelijk verlichting ontstaan in de pijnklachten. 

Mocht jij dus de klachten en de pijntjes herkennen, maak dan eens een afspraak. Gelukkig kunnen wij, echt iets voor je betekenen. Maar vergeet dan niet om samen met ons eens te onderzoeken waar de klacht nu ontstaan is. Pas dan kun je ervoor zorgen dat het niet nog eens terug komt. 

MoSENSE

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.