Iedereen maakt zich wel eens zorgen. Doodnormaal dat gedachte over deze zorg dan even de overhand nemen. Bijna instinctief gaat jouw brein over naar een stappenplan wat jouw zorg kan ombuigen naar een succesverhaal. Bij de een gaat dat heel snel maar misschien heb jij daar wel wat langer de tijd voor nodig. Maar wat nu als je zorgen maken omslaat in eindeloos piekeren. Als je gedachten in een soort van vicieuze cirkel blijven
draaien? Piekeren wat is dat nu eigenlijk precies en wat kun je doen om deze cirkel te doorbreken?
Een psychologische omschrijving van piekeren:
“Het piekeren waarbij je vooral focust op je eigen negatieve gevoelens en waarbij je telkens dezelfde negatieve ideeën, vragen, zorgen en gedachten herhaalt.”
Bezorgdheid
Want daar begint het mee. Je maakt je zorgen om een bepaalde situatie,gebeurtenis of dierbare. Wellicht voel jij wat onrustig door deze terugkerende gedachte, een beetje angstig voor hetgeen je moet gaan doen. Jouw bezorgdheid bepaalt gedurende de dag de stroom van je gedachte. In eerste instantie zijn de gedachte die ontstaan uit bezorgdheid vaak van negatieve aard. Ze voelen zwaar en het lijkt of er geen oplossingen zijn voor hetgeen je bezig houdt. Jouw brein voelt instinctief aan dat deze gedachte omgebogen mogen worden. Soms gebeurd dit door een gesprek met een fijne vriendin of partner maar altijd word je brein getriggerd in oplossingsgericht denken.
Lukt het je niet jouw brein positief te triggeren dan beland jij in een soort van trechter. Een trechter die jouw naar beneden zuigt in negatieve gedachten. Jouw bezorgdheid is omgeslagen naar piekeren.
Een herhaling …
Van dezelfde gedachte die steeds weer terugkomt en zich als een cirkel om jouw heen vouwt. Je zit vast. Draait rondjes in de ontstane negativiteit en vind geen manier dit te doorbreken. Jouw brein en lijf gaan reageren op deze prikkels en jij gaat stress ervaren. Jouw gedachten verliezen ook een kern van realiteit. Wist jij dat 40% van jouw piekergedachten gaan over gebeurtenissen,situaties die zich helemaal niet voordoen. Je raakt zo verstrikt in je eigen verhaal dat het lastig is om hier reële gedachte over te vormen.
Interessant om ook te weten is:
- 30% van jouw piekergedachte gaat over dingen die in het verleden plaatsvonden.
- 22% van jouw piekergedachte gaat over triviale dingen die eigenlijk niet de moeite waard zijn
- 4% van jouw piekergedachte gaat over zaken waaraan we niets kunnen doen
en
- 4% van jouw piekergedachte gaat over zaken waaraan we wel iets kunnen doen.
Wat kun je doen?
Probeer vroegtijdig te herkennen dat jouw bezorgdheid een omslag gemaakt heeft naar piekeren. Schrijf voor jezelf eens op papier wat jou nu bezig houdt. Probeer vervolgens eens heel realistisch te benoemen welke gedachten reëel zijn. Stel jezelf een aantal vragen:
- Hoort deze gedachte bij mij?
- Kan ik iets doen om verandering teweeg te brengen?
- Wat is het ergste dat er kan gebeuren?
- Stel dat het ergste gebeurd, heb ik dan al een oplossing?
Een goed gesprek kan veel inzichten geven. Dat kun jij doen met een lieve vriendin,je partner of familielid maar dit kan ook met een professional. Een professional heeft geen belang of emoties bij jouw gedachte. Dit kan verhelderend werken.
Praat erover,ook met ons
Want bij ons tafel gebeuren magische dingen maar bij MoSense hebben we ook expertise in coaching en brainspotting. Vaak zijn slechts een aantal consulten al heel doeltreffend.