Het fabeltje dat koffie heet

Delen:

Vragen?

Het koffiezetapparaat bij Mosense ging kapot. Nu moeten jullie weten dat wij allemaal graag een bakkie drinken. We starten er dagelijks de dag mee op. Nemen tussentijds een kopje om energiek te blijven en sluiten er de werkdag mee af. Er ontstond dus lichte paniek toen ons apparaat er de brui aangaf. ( Gelukkig was daar Monique die binnen no time iets vervangends geregeld had!). Die paniek ontstond natuurlijk omdat wij er allemaal van overtuigd zijn dat koffie nodig is om de dag door te komen. Het houd ons scherp,alert en wakker ( ja,ja ook wij worden soms een beetje rozig van een fijne ontspanningsmassage, rustgevende muziek en een relax geurtje ;). Tot onze verrassing verliep de dag prima.  Ook zonder ons koffie-shotje dus. Maakt dat we eens doken in de harde feiten over het fabeltje dat koffie heet. 

Alerter door de cafeïne? 

 Volgens een onderzoek van professor Peter Rogers van de Bristol University, blijkt dit dus helemaal niet te kloppen. Wel blijkt dat cafeïne de verslavende stof in koffie is. Maar dit is dus niet het stofje wat ons alerter maakt. Deze slimme professor ontdekte dit door het testen van een aantal proefpersonen. Deze personen werden willekeurig in 2 groepen verdeeld waarbij de ene helft een koffie placebo kreeg en de andere helft een echt bakkie leut. Nadien kregen beide groepen een aantal dezelfde test. Wat bleek…de groep die het placebo kopje koffie kreeg functioneert net zo alert als de proefpersonen die wel genoten hadden van een echt bakje koffie. Tevens toonde het onderzoek aan dat de alertheid,concentratie of reactietijd niet verbeterde door de inname van koffie. 

Adenosine

En dat is het stofje wat wel een werkzame functie heeft in jouw ochtendritueel. Een stofje wat je normaal helpt om reacties in je lichaam te vertragen. De cafeïne in jouw koffie houd het effect van het stofje adenosine tegen. Door het drinken van koffie zet jij je lichaam dus als het ware in een versnelde modus. 

Ontwenningsverschijnselen

Want stoppen met het drinken van koffie kan je letterlijk ziek maken. Denk aan trillende handen, een wattenhoofd, hoofdpijn en misselijkheid. Omdat jij geen cafeïne meer tot je neemt maakt jouw lichaam extra adenosine aan. Dit veroorzaakt oa vermoeidheid. Precies het moment waarop jij dan weer denkt dat je koffie of eigenlijk cafeïne nodig hebt. Maar er is ook goed nieuws. Want het drinken van koffie heeft ook voordelen. Die voordelen haal jij uit de antioxidanten die in koffie zitten. Deze zorgen ervoor dat jij minder vatbaar bent voor ontstekingen. 

De beste oplossing is

Decafe drinken. Zo krijg jij zo min mogelijk de verslavende stof cafeïne binnen maar zorg jij er wel voor dat jij gebruik maakt van de antioxidanten in de koffie. Gelukkig maar….we mogen nog gewoon een bakje koffie drinken. Want alhoewel we de fabel over koffie toegelicht hebben in dit blog is koffie natuurlijk vaak ook een sociaal moment. Koffie met een koekje misschien wel dat momentje voor jezelf. 

De koffie staat bij Mosense dus altijd klaar. En wij kunnen je al vertellen dat hij heerlijk smaakt uit ons spiksplinternieuwe apparaat ;).  

Mosense

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.