Het belang van een cool down (en warming up)

Delen:

Vragen?

Want dat we beginnen met een warming up weten we wel. En meestal doen we dit ook trouw. Maar afsluiten met een cool down wordt vaak vergeten. Zeker nu we met zijn alle thuis aan het sporten zijn zonder goede begeleiding van de sportschool staan wij er bij stil in het blog van deze week. 

Warming up

We beginnen toch even bij het begin. Waarom doen we die warming up nu eigenlijk? In feite bereid jij je lichaam voor op de training die komen gaat. 

  • Je hart gaat sneller kloppen, waardoor je bloed sneller gaat stromen en zo meer zuurstof naar je spieren kan vervoeren.
  • Je luchtwegen worden wijder  waardoor je meer zuurstof op kan nemen
  • Je lichaamstemperatuur stijgt, wat zorgt voor een versnelde stofwisseling

Je rekt en strekt de spiergroepen die je wilt aanspreken tijdens je training en zorgt ervoor dat jouw lijf en geest een actieve modus krijgt. 

Cool down

Want als je,zoals hierboven omschreven, je lijf laat weten dat het in actie moet komen waarom laat jij jouw lichaam dan niet weten dat het rustig aan in rust stand mag? En dat is nu precies waar de cool down voor dient. Een goede cool down is net zo belangrijk als een warming up. Eigenlijk is een cool down een omgedraaide warming up. Het zorgt ervoor dat 

  • jouw hartslag weer vertraagd
  • je bloedsomloop weer tot rust komt

Als jij een goede cool down doet dan beperkt dit het gevoel van spierpijn de dag erna. Een goede cool down zorgt er tevens voor dat melkzuren in je spieren veel beter worden afgevoerd. 

Drie slimme tips

Een goede warming up maar ook cool down hoeft helemaal niet moeilijk en te zijn . Het kost je voor de start van je training en als afsluiter wellicht 5-10 minuutjes van je tijd.

 

  1. Plan je cooling down.
  2. Maak er een routine van.
  3. Houd het simpel!

Zo zie je maar; Een goed begin en einde is het halve werk! 

Mosense

 

 

 

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.