Hernia (in de rug)

Delen:

Vragen?

HNP : oftewel Hernia Nuclei Pulposi. En in dit blog schrijven we over de lumbaal hernia. De hernia die zich bevindt in het lage gedeelte van de wervelkolom. Onder in jouw rug. Samen met de hernia die zich kan voltrekken in je nek is dit de meest voorkomende vorm van deze diagnose. 

Wat is een HNP precies?

Bij een hernia zakt de tussenwervelschijf in. In het midden van jouw tussenwervelschijf zit een zachte gel. Als die gel uitpuilt, kan dat op zenuwen drukken en deze prikkelen. Precies die prikkeling zijn klachten die horen bij een hernia. Deze klachten kennen veelal uitstralingspijnen. Dit betekend dat jij niet alleen pijn krijgt in de onderrug maar dat jij ook een zeurende,brandende en scherpe pijn voelt in het onderbeen, je bil en je voet. 

Hoe ontstaat een  hernia?

Een lastige vraag met een nog lastiger antwoord. Eigenlijk weten we in de medische wereld niet exact hoe een hernia ontstaat. Men denkt dat erfelijke eigenschappen hier een rol in kunnen spelen maar dat is lang niet altijd het geval. Werkdruk,werkhouding de zware belasting van je werk hebben tevens invloed. 

Andere dingen die er misschien mee te maken hebben:

*Een bovengemiddelde lengte

*Zwaar lichamelijk werk doen

*Stress

*Lang en vaak autorijden

Maar ook roken kan een oorzaak zijn om een hernia te ontwikkelen. Roken verzwakt collageen in celstructuren. Dit zorgt dat je sneller problemen krijgt met tussenwervelschijven. Het gevolg kan een snellere slijtage zijn, maar ook een hernia.

Adviezen bij een hernia

Probeer elke dag te bewegen en door te gaan met wat je elke dag doet. Je kunt pijnstillers gebruiken. Hierdoor doet bewegen minder pijn. De mate van bewegen laat jij bij een hernia bepalen door het aanvoelen van je pijnprikkel. Helaas moet je een beetje door de pijn heen maar schaal deze bijvoorbeeld op een score 7. Alle hevige pijnen daarboven betekenen dat jij je rust moet pakken. De meeste mensen die een lage rughernia meemaken vinden liggen de prettigste houding. In deze houding drukt de zenuw het minst. Een goede balans tussen bewegen en rusten is het beste medicijn. 

In de meeste gevallen gaat een hernia vanzelf over. De uitstulping trekt zich terug waardoor deze niet meer op jouw zenuw drukt. Dit doet de klachten verdwijnen. Blijft de hernia aanhouden dan kan een neuroloog je doorverwijzen naar de pijnpoli. In het uiterste geval kan de hernia verholpen worden door een operatie. 

Spieren in conditie houden

Een massage gaat jouw hernia niet verhelpen maar een behandeling bij MoSense kan heel helpend zijn. Het is belangrijk om de spieren rondom het Hernia gebied in goede conditie te houden. Het houdt de kracht en mobiliteit van jouw spiergroep in stand. En dat is heel belangrijk voor jouw herstel. Uit ervaring weten wij inmiddels dat een massage ook een verlichting geeft in de pijnklachten. 

Geef altijd aan dat jij een hernia hebt, het helpt ons om de juiste behandelmethode in te zetten. 

MoSense

 

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.