Vorige week beschreef ik, in het blog welke lessen je kan leren uit je burn-out. Wat nam jij mee na het intensieve proces om weer op te laden? Uiteindelijk kwam jij in rustiger vaarwater. Lukte het jou om weer structuur en ritme te vinden. Maar, wat nu als alles ineens anders wordt? Sinds Maart van dit jaar hebben we in een rap tempo te maken met een constante verandering. En daar waar jij eerst het gevoel had, dat je alles weer op de rit had kun jij,je nu behoorlijk wankel voelen. Deze onrustige tijden geven de meeste van ons genoeg prikkels en triggers om volledig uit balans te raken. Ben jij in het verleden burn-out geweest dan moet jij extra alert zijn. Maar ook als jij nog nooit je grenzen over bent gegaan is het goed dit blog eens uit te lezen. We staan stil bij je valkuilen en we geven tips om hier niet in te vallen.
Onzekerheid
Wij mensen houden van zekerheden. We weten graag waar we aan toe zijn. Om deze voor onszelf te creëren vinden we het prettig als we de touwtjes in handen hebben. Op deze manier heb jij zelf een stem, in dat waar jij graag grip op houdt. Momenteel zijn we afhankelijk van hetgeen ons door een aantal hoge heren wordt verteld. We hebben niet meer echt een stem en doen wat ons wordt opgedragen. Eigenlijk weten we allemaal te weinig over de pandemie die nu speelt. Hierdoor is er weinig ruimte om zelf na te denken over de maatregelen waar we ons aan moeten houden. Met andere woorden, we geven de manier waarop wij ons leven indelen uit handen. De touwtjes die we zo graag zelf vasthouden zijn overgenomen.
Wat kun jij nu doen om controle te houden?
Laat ik beginnen met schrijven dat het belangrijk is dat jij,je wel aan alle regels houdt. Als vanzelf is ons wereldje wat kleiner geworden. Ergens is dat goed. Het zorgt er namelijk voor dat het makkelijker is om je, binnen jouw kring te houden aan de regels. Blijf dus in dat kleine belletje, dicht bij jezelf. Als dat lukt betekent dit dat jij, in jouw bubbel de regie blijft houden.
Vertrouwen hebben
Er wonen meer dan 17 miljoen mensen in Nederland. Op dit moment zijn er dus meer dan 17 miljoen virologen die allemaal een mening hebben. Je zou er stapeldol van kunnen worden! En als we het dan hebben over een valkuil om over je grenzen te gaan dan is dit er zeker 1. Want waar en bij wie haal jij de informatie die voor jou goed voelt. Waar en bij wie ligt jouw waarheid? Laat jij, je gek maken door al deze verschillende meningen? Het gevoel dat je van het kastje naar de muur gehopt wordt is bij veel mensen aanwezig. Je raakt ervan uit balans.
Wat is belangrijk?
Om niet in een achtbaan aan meningen,weetjes en informatie te komen is het heel belangrijk dat jij, voor jezelf besluit welke bronnen jij vertrouwt. Het zorgt voor minder weerstand tegen de regels. En dit zorgt er weer voor dat jij rustiger en evenwichtiger de touwtjes in handen kunt blijven houden.
Geen einde zonder stapjes
Ook daar hebben we momenteel veel last van. De meeste situaties of gebeurtenissen kennen een begin en een einde. Maar niemand weet wanneer corona de strijd verliest. Niemand weet wat daar precies voor nodig is. We hebben we wel een doel voor ogen maar weten niet wanneer we dit bereiken. Dat is lastig. Want we ervaren allemaal dat er bepaalde vrijheden zijn die ons ontnomen worden. We ervaren allemaal dat er een nieuw normaal is waarvan we hopen dat dit niet blijvend is. Toewerken naar een goal waarvan we niet weten wanneer dit in beeld komt doet iets met je motivatie. We moeten volhouden en blijven aanpassen, maar dat is verdomde lastig als er geen eindstreep is.
Elk klein stapje is ook jouw eindpunt
De stapjes die we zetten zijn klein. Ook moeten we er veel maken. Juist omdat we niet weten welke weg we nog gaan bewandelen is het belangrijk dat elk gezet stapje ook een einde kent. Zo hak jij het hoofddoel in stukjes. Waardoor je meer het gevoel van succes ervaart. Het gevoel van moedeloosheid krijgt hierdoor minder ruimte.
In het kort
Zekerheid,vertrouwen hebben en weten waar je het voor doet. Ze zorgen voor evenwicht. En juist deze drie (hoofd)kenmerken zijn op dit moment uit balans. En deze disbalans werkt door in ons dagelijks leven. Zie het als een tsunami. Ons hele ritme is van slag. En dat brengt mij naar nog een een hele belangrijke tip! Zorg ervoor dat jij, jouw ritme bewaakt. Houd een bepaalde structuur in je dag. Zeker als jij behoort tot de thuiswerkende. Maak van je dag een werkdag. Zorg ervoor dat jouw werkplek ook niet de plek is waar jij tot je ontspanning komt. Haal op zijn tijd een frisse neus. Betekent dat jij dus niet je volledige werkdag in je pyjama doorbrengt. Zet je wekker en ga op een gepaste tijd naar bed. En ondanks dat er heel veel (even) niet meer kan. Probeer eens te ontdekken wat er nog wel mag en koester deze momenten.
Ps: Ik zet het er toch even bij. Massage mag wel ;). En buiten het feit om, dat dit goed is voor lichaam en geest is het ook een heerlijk,relaxed uitje wat jou helpt om energiek en zorgeloos deze rare tijden door te komen. Jij bent van harte welkom!