Help, ik word ouder!

Delen:

Vragen?

 

Wat gebeurd nou precies als jouw lichaam ouder word?

Om maar meteen een antwoordt te geven op de bovenstaande vraag: Jouw lichaam takelt af. En dat begint al veel eerder, dan jij misschien denkt. Dit proces start namelijk al rond jouw 40ste  verjaardag. Nu wil dat helemaal niet zeggen dat jij dat meteen voelt en ervaart, maar er vinden wel veranderingen plaats in jouw lijf. Processen van herstel en opbouw gaan minder snel. En natuurlijk, heeft jouw manier van leven, invloed op het moment dat dit gebeurt. Sport jij veel?, eet je gezond?. Heb jij actief of zittend werk?. Het zijn allemaal factoren die ervoor kunnen zorgen dat jij, je langer fit blijft voelen. Maar de meeste zullen herkennen, dat er toch een stapje terug gedaan moet worden.

Je spierweefsel verandert.

 

Hoe ouder jij wordt hoe minder spiermassa je hebt. Dit is een natuurlijke achteruitgang. Jouw spiervezels herstellen nu eenmaal minder snel dan voorheen. Ook gaan jouw skeletspieren achteruit. Dit zijn de spieren die jouw botten aan elkaar verbinden. Er vindt een spierafbraak plaats. Hierdoor  zal jouw lichaam gaan veranderen. En dat zie je niet meteen, maar dit is wel de reden waarom jouw opa of oma, een paar centimeter, kleiner is geworden, of wat meer krom gebogen door het leven gaat.

 

Je krijgt minder spiermassa.

 

Vanaf je 20ste neemt jouw spiermassa af. Dat is maar een heel klein, bijna verwaarloos, gedeelte. 1% per jaar om precies te zijn. En het goede nieuws is, dat jij dit, dan nog kunt herstellen. Door krachttraining, bijvoorbeeld, kun je dit verlies weer opbouwen. Pas rond jouw 40ste behoort de afname van jouw spiermassa bij het natuurlijk proces van ouder worden. Als jij, de leeftijd van 70 bereikt, heeft jouw lichaam, 50% van de spiermassa verloren. Leeftijdsgebonden spierverlies wordt ook wel sarcopenie genoemd. Heel letterlijk betekent dit: verdwijnend vlees. Sarcopenie kun je niet voorkomen. Het hoort gewoon bij het ouder worden.

 

Je spieren reageren minder snel.

 

Als jij ongeveer 50 jaar bent, hebben jouw spieren meer tijd nodig om te reageren. Sprong jij, vroeger, nog energiek en fit uit bed als de wekker ging? Dan heb jij vast wel gemerkt dat, dat nu echt anders is. De prikkel die jouw spieren aanstuurt in beweging te komen, is vertraagd. Het duurt dus even, voor jij s’morgens het gevoel hebt, dat je klaar bent voor de dag. Zat jij, lekker even in je luie stoel? En moet jij opstaan om je  koffie bij te pakken? Ook dan heeft jouw lichaam langer de tijd nodig om weer actief te worden. De prikkels, die jouw hersenen, naar jouw spieren sturen zijn langer onderweg.

 

Ik word oud en kan daar dus niks aan doen?

 

Voor een gedeelte is dit helemaal waar, helaas. Bepaalde ouderdomsprocessen kun je niet beïnvloeden.

 Maar, jij kunt er wel voor zorgen dat dit proces uitgesteld wordt. Dit kun je al met een hele simpele handeling: Water drinken. Jouw pezen houden elk jaar een beetje minder water vast. Dat zorgt ervoor dat jouw spieren stugger aan gaan voelen. Vocht aanvullen is dus heel belangrijk. We schreven er al eens een blog over.( Water )

In beweging blijven houdt je ook jong. Als jouw hersenen, gewend blijven aan de prikkelverwerking gaat het vertragingsproces minder snel. Je spieren blijven bovendien ook soepeler.

Gezond eten houdt jouw lichaam ook vitaal. Hoe meer gezonde voedingstoffen je binnen krijgt hoe beter jouw lichaam zal functioneren.

Doen wat je leuk vind, je omringen met mensen die je dierbaar zijn en niet achter de geraniums gaan zitten zal het natuurlijke proces van ouder worden niet vertragen, maar het zorgt er wel voor dat jij gelukkig oud wordt. En dat willen we toch allemaal.

 

 

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.

Schrijf je in voor de cursus ontspanningsmassage voor beginners