healthy feet

Delen:

Vragen?

 

Jouw voeten dragen jou de hele dag. Zonder jouw voeten kun jij, bijvoorbeeld, geen mooie boswandeling maken. Sporten zonder je voeten gaat ook heel lastig en gewoon staan of zitten lukt eigenlijk ook niet, zonder dat jij je ze gebruikt. Je denkt er niet bij na, maar je gebruikt ze de hele dag. De manier, waarop jij dit doet is dus eigenlijk heel belangrijk. Want als er iets mis is aan de stand van je voet kun je daar vervelende lichamelijke klachten van krijgen.

Als je loopt, zet je de ene voet voor de andere voet. Bij elke stap wikkel jij je voet als ware af. Hierbij gebruik jij vooral je enkelgewricht. Maar bij deze beweging zijn er ook een heleboel andere botjes, spiertjes en pezen betrokken. Want, is het je weleens opgevallen, dat als jij loopt, je eigenlijk je hele lichaam mee beweegt? Je onderbenen, knieën, bovenbenen, heupen, bekken en zelfs je armen zijn actief.

Staan jouw voeten goed?

 

Wist je dat er in je voet 26 beenderen, 33 gewrichten, 107 banden en 10 spieren en pezen zitten? De botjes in jou beide voeten vormen een kwart van de beenderen in jouw hele lichaam. En al deze botjes, peesjes en gewrichten moeten naadloos met elkaar samenwerken. Gebeurt dit niet, dan krijg jij klachten. Staat je enkelgewricht, bijvoorbeeld, naar binnen gekanteld? Dan trekt dit aan de spieren in je knie, bovenbeen en je heup. Hierdoor kan je heup gaan kantelen, waardoor je hele houding verandert en de ruggenwervels ‘genoodzaakt’ zijn om te verdraaien. Ineens wordt het dan logisch dat klachten in jouw voet, pijn kunnen geven in je rug, schouders of nek. Staat je enkelgewricht naar buiten gekanteld? Dan belast jij je onderbenen meer. Uiteindelijk kan ook dit weer klachten geven. Kortom: de voet is de basis van jouw houding en de manier waarop jij je beweegt. Is die basis niet in orde? Dan kan er heel veel ‘misgaan’ in je lichaam. Jouw lichaam compenseert namelijk altijd. Bijvoorbeeld bij een stand verandering. Maar als het lichaam dit te lang moet doen, ontstaat er een overbelasting.

Met beide voeten op de grond

 

Als jij met nekklachten komt, is het dus helemaal niet raar, dat wij ook aandacht besteden aan jouw houding. Last van een pijnlijke rug of schouders? Grote kans dat deze wordt veroorzaakt door een overbelasting in jouw voet. En juist die overbelasting daar kunnen wij iets aan doen. Door de massage pakken wij namelijk de triggerpoints  aan. De spier komt tot rust en jouw lichaam krijgt hierdoor de mogelijkheid, om jouw houding, weer te corrigeren. Is er al een scheefstand? Dan is het slim om eens afspraak bij een podotherapeut te maken. Door middel van oefeningen of het gebruik van hulpmiddelen, zoals een schoenzooltje, kan jouw lichaam weer geactiveerd worden om de juiste houding aan te nemen.

 

Wie de schoen past

 

Tenslotte nog een goede tip. Want jij wordt gedragen door jouw voeten, maar deze worden dan weer gedragen door jouw schoenen. Hoe leuk die zomerschoenen, slippers of high heels dan ook zijn, het is beter om ze niet constant te dragen. Een goede schoen betekend ook dat jouw lichaam genoeg ondersteuning krijgt om in een goede houding te blijven staan. Zorg dus dat je schoenen goed passen en voldoende steun geven. Dan wandel, loop en sport jij met healthy feet!

MoSENSE

 

 

 

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.