Hardlopen op vakantie, waar moet je aan denken?

Delen:

Vragen?

Heerlijk om ook, op je vakantie, jouw hardloop schema in stand te houden. Voor de meeste, is juist het hardlopen, een manier om in de vakantie flow te blijven en het hoofd leeg te houden. Toch zijn er op jouw vakantieadres een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Wij zetten er voor jouw een aantal op een rijtje:

Kom eerst tot rust.

 

Het begint meteen te kriebelen. De omgeving is prachtig, de natuur adembenemend en het strand lonkt. Het liefst trek jij, nog voor je, je koffer uitpakt, je hardloopschoenen aan. Maar het is echt beter om eerst even tot rust te komen. Vaak hebben we een hele reis achter de rug. Jouw lichaam moet daar even van herstellen. Waarschijnlijk ben jij, vermoeider dan je nu aanvoelt. En in je lijf zit toch wel wat opgebouwde spierspanning van de lange zit. Ook moet jouw lichaam even wennen aan het andere, vaak warme klimaat. Een dag of 2 even niets doen dus.

Verken de omgeving.

 

Op de dagen dat je even acclimatiseert verken jij vast de omgeving. Maak een mooie wandeling. Terwijl jij, geniet van al het moois om je heen, kun je ook alvast eens uitpluizen welke route jij straks kunt gebruiken om heerlijk te gaan hardlopen. Het is prettiger om een beetje weg te weten als jij op pad gaat. Door dit in alle rust te doen, hoef jij straks tijdens jou hardloop rondje niet steeds stil te staan om je route te plannen.

Start klaar…

 

Lekker een paar dagen tot rust gekomen, je lijf weer hersteld na de lange rit en een aantal mooie wandelingen achter de rug? Dan zal jij, nu echt niet meer kunnen wachten, om je hardloopschoenen aan te trekken…. Lekker doen!

Maar bereid je wel goed voor:

Neem een klein rugzakje mee.

 

Dat is handig want het is belangrijk, zeker in een warm land, dat je genoeg water meeneemt. Door de hogere temperaturen verlies jij ook meer vocht. Zeker tijdens het uitoefenen van een sport is het goed dit aan te vullen. Een tekort aan vocht verhoogd de kans op blessures. Het is slim om altijd wat geld bij te hebben. Zorg ook dat je een trainingsjack bij de hand hebt. Afhankelijk van het tijdstip, waarop je gaat lopen, kan het zomaar wat kouder worden buiten. Draag hem ook als je even stopt. Zo voorkom je dat jouw spieren te snel afkoelen.

Smeer je goed in.

 

De zon is feller dan je denkt. Zeker in het buitenland zijn de UV stralen sterker. Zorg er dus voor, dat jij, jouw lichaam goed insmeert voor je op weg gaat. Tijdens het lopen heb je niet in de gaten dat de zon je verbrandt. Neem voor de zekerheid jouw flesje zonnebrand mee in je rugtas. Zo kun je, je tijdens het lopen nog eens extra in smeren. Lees in ons blog hoe jij, je goed voorbereidt op de felle zon.

GPS.

 

Ondanks dat jij de omgeving in de dagen ervoor al verkend hebt is het slim om toch een GSP mee te nemen. Tegenwoordig zitten deze op bijna alle telefoons. Je bent toch niet helemaal bekend in het gebied waar jij gaat hardlopen, en met een GPS bij de hand is het makkelijker je route te bepalen. Als je eenmaal lekker aan het rennen bent, ben je zomaar ook een eind van je vakantiebestemming af. Fijn om dan middels jouw GPS de juiste weg weer terug te vinden.

Plan je tijdstip.

 

Tussen 12.00uur en 15.00uur is de zon vaak op haar heetst. Niet voor niets houden ze in het buitenland dan een siësta. Voor jou niet slim, om op dat tijdstip, dus een rondje te gaan hardlopen. Beter doe je dit, bijvoorbeeld, in de ochtend. De temperatuur is dan nog aangenaam. Ook s’avonds als de zon onder gaat, en het buiten wat afkoelt is een goed tijdstip om lekker te gaan rennen.

Denk eraan,

 

Dat je op vakantie vaak een andere ondergrond hebt waarop je loopt. Vaak kom je  geen verharde wegen tegen. Dat betekend dat de weg onregelmatiger is. Dat heeft invloed op de demping van je stappen. Jouw spieren vangen dit op een andere manier op. Het is dus altijd, en zeker op vakantie, belangrijk dat jij aan een goede warming-up denkt. Ook op het strand vraag jij extra van je spieren. Doe het rustig aan en bouw jouw training op. Het is slim zoveel mogelijk langs het water te lopen. Dat loopt een stuk makkelijker dan door het mulle zand.

Lukt het niet …

 

Maak je dan niet zo druk. Soms heb je goede voornemens, maar kun je in de vakantie het ritme toch niet oppakken. Geen nood! Tenslotte heb je vakantie. Geniet daar lekker van. Maak dan bij thuiskomst een afspraak bij ons. Wij zorgen er dan voor dat jouw spieren lekker even onderhouden worden, zodat jij, soepel je schema weer op kunt pakken.En die afspraak maak je natuurlijk ook als het wel gelukt is. Want na jouw intensieve hardloop momenten op je vakantie, verdienen jouw spieren wel even wat extra aandacht.

 

 

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.