Hamstring

Delen:

Vragen?

 

Hamstringblessure. Een veel voorkomende klacht die wij vaak terugzien in de praktijk. In dit blog nemen we hem eens onder de loep. Waar zit hij precies, hoe herken je een overbelasting en wat kun je doen om dit te voorkomen.

Een groepje spieren

 

De hamstring is eigenlijk een verzamelnaam voor een groepje spieren. Aan de achterzijde van je bovenbeen komen 3 spieren bij elkaar. Deze spieren vormen samen je hamstring. Als je de hamstring bij jezelf zou opzoeken dan zijn het de spieren die vanaf je billen naar je knieholte gaan. Zeker als je op je hurken zit, voel je het groepje spieren in je benen en je bil aanspannen.

Welke functie heeft je hamstring?

 

Jouw hamstring heeft 3 functies:


1) Extensie (strekken) van de heup (het naar voren bewegen van de heup)
2) Flexie (buigen) van het kniegewricht
3) Posterieure kanteling van het bekken (achterover kantelen)

Je hamstring zorgt er dus eigenlijk voor dat jij je knie kunt buigen en je heup kunt strekken. Ook als jij je heupen kantelt span je, je hamstring aan.

Spierscheuring

 

Als jouw hamstring wordt overbelast ontstaat er een scheurtje in je spier. Deze blessure kan zich in een gedeelte van je spier bevinden, maar bij een flinke of acute overbelasting kan het zelfs zo zijn, dat er een volledige spierscheur optreedt. Vaak ontstaat deze overbelasting door een toename van kracht of snelheid. Denk hierbij aan het aanzetten van je sprintje tijdens het hardlopen, of ter voorkoming, van dat beslissende doelpunt, bij het voetballen. Maar ook tijdens het uitoefenen van, bijvoorbeeld, atletiek of hockey is het een klacht die je vaak terug ziet.

Wat voel jij bij een blessure?

 

Bij een acute spierscheur voel jij een scherpe pijn. Deze pijn trekt niet weg. Eigenlijk kun je bij een acute overbelasting niet meer verder. De spier scheurt en stopt met zijn functie. De scherpe pijn gaat in verloop van tijd over in een zeurende klacht. Deze voel jij rondom jouw bil en aan de achterkant van je bovenbeen. Ook kan het zijn dat je ongemakken voelt aan de achterkant van je knie. Bij een flinke scheur kan er een blauwe plek of zwelling ontstaan.

 

Wat kan je doen om te herstellen?

 

Als eerste is het natuurlijk zo, dat je beter kunt voorkomen dan genezen. Zorg er daarom, altijd voor dat je een goede warming up doet. Ook de cooling down na het sporten is belangrijk. En als jij ervoor zorgt dat je, je training verantwoordt opbouwt zal dat de kans op een blessure ook afnemen.

Heb je al klachten?

Neem deze dan serieus. Een scheurtje of scheur in jouw spier heeft tijd nodig om te herstellen. Het is dus beter dat je deze rust geeft. Door rustig aan te doen en de spier zo min mogelijk te belasten kan jouw lichaam zichzelf herstellen. Voorzichtig een aantal oefeningen doen om je hamstring sterker te maken kunnen ook helpend zijn. Vaak worden deze oefeningen onder begeleiding van de fysiotherapeut uitgevoerd.

Wij kunnen je ook helpen. Dit doen we, door de weefsels rondom de spierscheur te masseren. Hierdoor activeren wij het zelfherstellend vermogen van jouw lichaam. Maar ook als jij nog geen klachten hebt maar wel fanatiek een ‘risico’ sport uitvoert is het slim om regelmatig eens bij ons op tafel te komen liggen. Door de massage zorgen wij ervoor dat de spieren soepel blijven.

www.mosense.nl

 

 

 

 

 

 

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.