Groeispurt

Delen:

Vragen?

Groeispurt

 

Je zou zweren dat ze in een nacht tijd hun pyama uit zijn gegroeid. Serieus heb je van de week nog gecheckt of tenen niet uit de schoenen groeien en zijn of haar armen paste twee dagen geleden nog wel in die ene trui. We zeggen vaak gekscherend de kids groeien als kool maar wist jij dat dat op bepaalde leeftijden echt zo is.

De groeispurt herkennen

Want meestal komen we er te laat achter. Diezelfde dag nog naar de schoenenwinkel voor een nieuw paar of in allerijl nog even naar de stad omdat je kind werkelijk bij alle broeken hoog water heeft. Er is goed nieuws want je kunt, als je goed observeert, deze noodsituatie voorbereiden. Denk jij bijvoorbeeld regelmatig dat je kind wel eens last zou kunnen hebben van een lintworm? Het zou zomaar eens een teken kunnen zijn. Want de meeste kinderen eten meer, snacken tussendoor en lijken onverzadigbaar. Het lichaam moet harder werken en heeft dus ook behoefte aan meer voedingsstoffen. Deze voeding is de de motor en zijn de bouwstoffen die nodig zijn om te groeien. Let er dus op dat het niet alleen maar ongezonde snacks zijn. 

Heeft jouw spruit ineens veel slaap en rust nodig? Check dan gerust die trui nog maar eens extra. Slaapt jouw kind (veel)meer dan normaal? Het zou zomaar eens nodig moeten zijn, om het lichaam uitgerust de lengte in te laten schieten.Let op je puber want deze is geneigd het slaapritme om te gooien. Langer opblijven en s’ morgens zijn of haar bed niet uit kunnen. Herkenbaar? Probeer wat structuur aan te brengen want het is belangrijk dat het lijf de nodige rust krijgt. 

Leeftijd

Want elk kind kent bepaalde leeftijden waarop het lichaam extra energie geeft aan de groeispurt. Alle kinderen maken een spurt mee tussen het eerste en het tweede levensjaar. Dan komt er een verschil tussen de groeispurten van meisjes en jongens. Meisje schieten omhoog tussen 11 en de 16. En bij jongens gebeurt dit meestal tussen de 14e en de 16e verjaardag.

Groeipijnen

Omdat de botten in een snel tempo groeien kan de spieraanhechting onder druk komen te staan. Het is een doffe,aanhoudende pijn die voornamelijk gevoeld wordt in de bovenbenen,knieën en kuiten. Alhoewel er ook groeipijn voor kan komen in de eerste twee jaren piekt dit ongemak meer in de puberjaren. De groei gaat dan harder waardoor de spieren sneller moeten verlengen. Dit loopt,helaas niet altijd synchroon met de groei van de botten. In beweging blijven is een goede tip. Bewegen zorgt ervoor dat de spier makkelijker verlengt. Is de pijn heftig dan kan een paracetamol helpend zijn. 

Wist jij dat een massage helpt de spier te ontspannen en de spierverlenging te activeren. Wij masseren met onze grepen de spieren van jouw uitschietend kind daadwerkelijk langer. Heeft jouw slungel,puber of kleine drebbel dus heel veel last van groeispurten en de daarbij behorende groeipijnen denk dan eens aan ons! 

Mosense Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.