Heb jij pijnklachten in je schouder? Begon deze pijn lichtjes en werd hij steeds erger? Heb jij nu zelfs in rust last en pijn? Lijkt het of jouw mobiliteit verstijfd? Dan kan het zomaar zo zijn dat jij last hebt van een frozen shoulder.
Een “bevroren” schouder die behoorlijk pijn kan doen.
Wat is een frozen shoulder precies?
Een frozen shoulder begint met pijn in de schouder, die steeds erger wordt.Er is zich een ontsteking aan het ontwikklen binnenin jouw gewrichtskapsel. Deze ontsteking zorgt ervoor dat jouw gewrichtskapsel verstijfd. Dit heeft invloed op jouw mobiliteit. Jouw schouder raakt als ware bevroren. Meestal begint het met lichte pijnklachten met name als jij jouw schouder gebruikt. Uiteindelijk worden de klachten erger en ontstaat er een constant gevoel van pijn en stijfheid.
Een frozen shoulder kent drie fases:
- De bevriezing en verstijvende fase
Deze fase kan enkele weken tot maanden duren. De pijn in de schouder wordt langzaam erger en wordt uiteindelijk als zeer hevig ervaren. Dagelijkse dingen zoals aankleden en/of iets pakken van grote hoogte worden lastig en pijnlijk. Uiteindelijk ervaar jij ook pijn als je in rust bent. Je schouder wordt steeds stijver. - De bevroren fase
De stijfheid en pijn in jouw schouder kan gemiddeld 4 tot 9 maanden aanhouden. De pijn in jouw schouder neemt wel langzaam af, maar de stijfheid blijft. Jouw schouder kan nog niet optimaal bewegen. Voorzichtig mag jij in deze fase enkele oefeningen gaan doen om de stijfheid te doorbreken. - De ontdooiende fase
Deze fase duurt gemiddeld vier tot twaalf maanden. In deze fase ben jij actief in bewegen. JIj doet veel oefeningen om de stijfheid te doorbreken. De pijn verdwijnt volledig en de beweeglijkheid komt langzaam terug.
Langdurig proces van herstel
Heb jij last van een frozen shoulder dan betekent dit dus dat jij een langdurig proces doorloopt om te herstellen. Een fysiotherapeut kan je helpen om onder goede begeleiding de juiste oefeningen te gaan doen. Het is belangrijk dat jij de frequentie van deze oefeningen met jouw fysiotherapeut bespreekt. Ben vroegtijdig alert op klachten.
MASSAGE:
Een massage kan pijn en stijfheid verminderen. Jouw spieren en omliggende weefsel worden ontspannen gedurende de massage. Dit kan helpen om jouw mobiliteit te herstellen. Een massage verhoogd de bloedsomloop waardoor de toevoer naar het pijnlijke gebied geoptimaliseerd wordt. Dit heeft invloed op jouw herstel en helpt je om het littekenweefsel te verminderen.
Neem gerust eens contact op
Want wij kunnen je dus goed helpen in jouw proces van herstel. Doe dit overigens wel in goed overleg met je fysiotherapeut.