Fibromyalgie

Delen:

Vragen?

 

Stel je eens voor, dat je de hele dag last hebt van enorme spierpijn. Jouw spieren pijnlijk en stijf aanvoelen. Je vaak last hebt van hoofdpijn en dat je, je chronisch vermoeit voelt. Dat zou jouw dag behoorlijk beïnvloeden, toch? Deze week gaan we het hebben over fybromyalgie. Mensen met dit ziektebeeld ervaren deze klachten elke dag!

 

Wat is fybromyalgie?

 

Fybromyalgie betekent letterlijk: Pijn in de spieren en bindweefsels.

Fibromyalgie is een vorm van reuma die niet de gewrichten treft, maar de spieren en het bindweefsel. Het woord is samengetrokken uit de woorden ‘Fibro’ dat staat voor bindweefsel, ‘myo’ dat vertaald kan worden als spier en ‘algie’ dat duidt op pijn. De Nederlandse benaming voor deze ziekte is ‘wekedelenreuma’ of ‘spierreuma’.

 

Hoe ontstaat fybromyalgie?

 

Hoe fybromyalgie precies ontstaat, is nog steeds niet helemaal bekend. Wel heeft men door onderzoek kunnen aantonen dat mensen met deze aandoening niet in hun diepe slaap komen. Deze diepe slaap is voor ons lichaam erg belangrijk. Tijdens onze diepe slaap maakt het lichaam chemische stoffen aan. Deze zijn nodig voor herstel. Verder bevorderen deze stoffen de groei van de weefsels. Omdat dit bij mensen met fibromyalgie dus onvoldoende gebeurd, heeft het lichaam, niet het vermogen zichzelf te herstellen. Dit heeft effect op de bindweefsels. De aan en afvoer van stoffen raakt uit balans. Er ontstaan ophopingen van afvalstoffen en omdat de aanvoer, van zuurstofrijke stoffen, niet afdoende is ontstaan er klachten van pijn en stijfheid.

 

Behandeling

 

Helaas is er maar weinig te doen aan fibromyalgie. Heel voornaam is dat er een aanpassing gedaan worden in de manier waarop rust en activiteit in balans zijn. Fysiotherapie kan ook helpend zijn. Tijdens deze behandelingen wordt er vooral aandacht besteed aan de lichaamshouding. De arts kan een geneesmiddel voorschrijven die de pijnklachten kan verminderen. Denk hierbij aan paracetamol of ibuprofen.

 

Massage

 

Ook een massage kan verlichting geven. Door een massage wordt de afvoer van afvalstoffen gestimuleerd. Er komt weer ruimte voor een goede doorbloeding van de zuurstofrijke stoffen. Dit heeft als gevolg dat de ophopingen verdwijnen. De stijve en gespannen spieren worden los gekneed. Verder heeft het ondergaan van een massage een positieve invloed op je nachtrust. Door de behandeling wordt de aanmaak van serotine geactiveerd. Dit is een heel belangrijk stofje om de aanmaak van melatonine in gang te zetten. En dit stofje zorgt er dan weer voor dat er een gevoel van vermoeidheid ontstaat. Het lichaam heeft genoeg melatonine nodig om in een diepe slaap te kunnen vallen. Door de massage worden er dus een aantal belangrijke processen in werking gezet. Je zult begrijpen dat een ontspannen nacht met een diepe slaap veel invloed heeft op het welbevinden van de volgende dag. Een dag waarin pijnklachten niet de overhand zijn. Een dag waarin het energieniveau hoger ligt en hoofdpijn of, andere bijkomende klachten, niet in de weg zitten.

Heb jij fibromyalgie? Maak dan eens een afspraak bij ons. Baadt het niet dan schaadt het niet. Een massage zorgt er in ieder geval voor dat jij lekker even kunt ontspannen.

Ken jij iemand met fybromyalgie? Laat hem of haar dan gerust eens dit blog lezen.

 

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.