Fascia

Delen:

Vragen?

Als jij bij ons komt voor een stevige sport of bindweefselmassage dan heb je de term fascia vast al een horen vallen. Bij de meeste van jullie is het vastzitten van de fascia namelijk vaak onderliggend het grootste probleem van vervelende klachten. En als wij dan ook nog schrijven dat dit meestal het pijnlijkste gedeelte van de massage is, dan weten jullie wel waar wij het nu over hebben. Maar wat is de fascia nu precies en wat doen wij om deze in goede conditie te houden. Wij vinden het niet meer dan fair dat we er in dit blog eens bij stil staan. De pijn die jij ervaart is namelijk makkelijker te handle als jij weet waarom wij iets doen.  

Wat is het nu eigenlijk? 

Fascie of fascia is Latijns: fascia = band. En in medische termen wordt dan gesproken over de bindweefsels. 

De fascia vormt een netwerk dat al jouw spieren, gewrichten, botten en organen omhult. Het een soort eenheid die ervoor zorgt  dat alles, in jouw lichaam, met elkaar verbonden is. Tevens geeft de fascia mechanische steun. Deze ondersteuning zorgt ervoor dat jij soepel kunt bewegen. Het zorgt er, onder andere voor dat structuren soepel en zonder wrijving langs elkaar kunnen bewegen. Een andere functie is de verdeling van bepaalde druk in jouw lichaam. 

Een netwerk van weefsels

Wat je zou kunnen vergelijken met de binnenkant van een sinaasappel. Als je deze door midden snijdt zie je binnenin een structuur van verschillende vliesjes/velletjes met ruimtes en vocht/sap van de vrucht zelf. Zo zit het fascia netwerk ook in elkaar. Het fasciale weefsel kan glijden maar kan zich ook samentrekken. In dit weefsel zitten veel zenuwen. Deze zenuwen registreren  bewegingen, houdingen maar ook pijn.  Als het fascieweefsel in een slechte conditie is, kan dat pijn veroorzaken. Door verklevingen in de fascia kan de beweeglijkheid van de spieren en van de gewrichten beperkt zijn.

Ik blij mijn fascia blij?

Jazeker! En dat klinkt natuurlijk best een beetje gek. Maar dit netwerk aan weefsels is een erg stressgevoelig netwerk. Zodra er spanning ontstaan wordt de geleiding minder en gaat het samentrekken. Dit samentrekken geeft klachten en die voel jij. Er ontstaan verklevingen.  Jouw fascia houd je het beste gezond houden door gevarieerd te bewegen, regelmatig water te drinken en op tijd te ontspannen. 

Onze bijdrage? 

Tja die zit hem dan toch echt in de eerste 20 minuten van jouw massage. Je herkende hem al in het bovenste verhaal. Deze eerste 20 minuten gebruiken wij namelijk om deze verklevingen op te heffen. We doen dit zonder olie. Pakken jouw huidlaag op en trekken hierdoor als ware de verkleving eruit. Dat maakt dat de fascia weer soepel wordt. Hierdoor ontstaat er weer geleiding. En dat maakt jou dan weer soepel maar vooral pijnloos. En dat is wat jij dan moet bedenken als jij je tanden op elkaar zet bij ons op tafel. Want die 20 minuten is het even doorbijten. Dat weten wij wel…maar het uiteindelijke resultaat is dat jij pijnvrij van onze behandeltafel springt! 

MosenseMake sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.