Fall falls

Delen:

Vragen?

(De herfst valt in)

 

Als de zon een stapje achteruit doet,
De bladeren zichzelf in slaap sussen,
Het bos verandert in een kleurenpracht,
is de herfst ontwaakt…

De kaarsjes aan en met een warme chocomel heerlijk onder een dekentje op de bank. Het liefst na een mooie boswandeling. Waarin ik, diep weggekropen in mijn jas en sjaal, genoten heb van het prachtige kleurenpalet van de blaadjes aan de bomen. Want als de fall falls is het buiten mooi. En als ik het zo omschrijf dan lijkt de herfst, alleen maar romantisch te zijn. Maar voor mij geld dat ik er ook last van kan hebben. Het vallen van de blaadjes, de kortere dagen en het donkere weer bezorgen me ook een najaarsblues.

 

Herfstdip

En ik ben niet de enige die voelt dat ik in dit jaargetijde anders in mijn vel zit. De helft van de bevolking, en dat is nogal wat, heeft in meer of mindere mate last van een herfstdip. Ook wel SAD genoemd. Wat een mooie omschrijving! Want het is wel een beetje hoe ik me dan kan voelen. Sad, in het Nederlands vertaald als verdrietig. De afkorting zelf betekend Personal effective disorder. Maar wat gebeurd er nu eigenlijk, als jij last hebt van deze seizoensgebonden aandoening?

Jouw biologische klok

Ons lichaam is gewend te leven en functioneren op een 24 uurs klokje. Maar wist jij dat dit klokje, eigenlijk een minuutje te snel loopt? Dat geeft niks. Want dit herstellen we zelf met hulp van buitenaf. Licht, voedsel en lichaamsbeweging zorgen ervoor, dat wij geen last hebben van dit verschil. Maar daar gaat het dus mis in de herfst. Vooral de opname van het aantal lichturen is minder. Buiten is het koud en guur. De dagen worden korter en het word sneller donker. We kiezen ervoor, lekker thuis voor de open haard te blijven. In feite is er in de winter niet minder licht, maar maken we er minder gebruik van. Dit heeft invloed op het functioneren van de hypothalamus. Deze is verantwoordelijk voor jouw biologische klok. Heb jij ook last van de herfst blues? Dan is het erg aannemelijk dat er, ook bij jouw een disbalance in het functioneren van dit orgaan.

The blues symptomen

Het lijkt wel of jij chronisch vermoeid bent. Je hebt veel meer moeite je te concentreren. Je voelt je lusteloos en op sommige dagen kun jij, je echt down voelen. De meeste symptomen lijken op een depressie. En tijdelijk is dat ook een beetje zo. Gelukkig is deze periode seizoensgebonden. En bij de meeste mensen met een herfst dip gaan dit gevoel en de klachten vanzelf weer over als het voorjaar inzet.

Is er een oplossing?

Zeker wel. Zorg ervoor dat jij genoeg in de buitenlucht bent. Maak een mooie wandeling. Het is belangrijk dat jij minimaal een uur daglicht per dag opneemt. Let op je voeding. Zeker in de herfst- en wintermaanden is het slim om wat extra vitamine D in te nemen. Ondervind jij serieuze depressieve klachten? Praat met jouw huisarts dan eens over lichttherapie. 

Massage: Ook een massage kan helpend zijn. Het stimuleert jouw doorbloeding. Zet de afvoer van afvalstoffen in gang en zorgt ervoor dat het stofje endorfine wordt aan gemaakt. We hebben het er al vaak over gehad. Het maakt je gelukkig maar zorgt er ook voor dat je in evenwicht en balans blijft.
Brainspotting: Een effectieve methode die jouw in de donkere maanden helpt om je beter te kunnen concentreren. Ook kan deze behandeling invloed hebben op je stemming. Brainspotting  is een methode waarin jij niet hoeft te praten. Dat maakt de behandeling laag laagdrempelig.

INsight coaching: Vind jij het prettig om juist wel even van je af te praten? Dan is INsight coaching wellicht iets voor jouw. We nemen de tijd, om in kaart te brengen waar jouw blokkades zich bevinden. Samen kijken we, welke handgrepen voor jouw nodig zijn, om de structuur op te pakken. De sessies worden afgesloten met een ontspannende massage. Deze zorgt ervoor dat jij met een positief gevoel de dag weer oppakt. Houd het blog van volgende week in de gaten! 

Bij MoSENSE vinden we lichaam en geest belangrijk! Daarom kun jij, voor alle bovenstaande behandelingen, bij ons terecht. Kijk eens op de site.


MoSENSE.

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.