Faalangst

Delen:

Vragen?

 

Faalangst is de angst om te falen, tekort te schieten of om aan bepaalde verwachtingen van jezelf of anderen niet te kunnen voldoen.

Het woord zegt het al. Het is de angst om te falen. Je voelt je gespannen en denkt dat je niet goed genoeg zal presteren. Vaak ben jij erg perfectionistisch en leg je de lat torenhoog. Juist door deze faalangst presteer jij in sommige situaties onder je nivo. Jouw faalangst kan belemmerend zijn op je werk, je privé,je sociale leven en op school.

OORZAKEN VAN FAALANGST 

Er zijn verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat jij spanningen voelt in een situatie. We schreven al dat jij vaak een hoge verwachting hebt van hetgeen je moet doen. Je kampt met een bepaalde prestatiedruk. Dit zijn eisen die jij aan jezelf stelt. Het resultaat hiervan is,dat jij pas tevreden bent als alles perfect gegaan is. Maar omdat je zo perfectionistisch bent vind jij altijd wel een puntje van kritiek op jezelf. Ook de waardering van andere kan voelen als druk. Zeker als jij daar zelf ook nog een bepaalde waarde aan hecht of als die ander dat doet. “Als ik deze opdracht goed uitvoer, dan gaan ze mij waarderen”.Als ik nu een 8 haal voor dit proefwerk, dan zijn mijn ouders trots”. Faalangst ontstaat ook vaak, juist bij de situaties en gebeurtenissen die jij al lastig vind. Denk maar eens aan een persoon die dyslexie heeft. Omdat het lezen en schrijven veel aandacht vraagt hebben zij het gevoel dat ze zichzelf moeten bewijzen. Ook bepaalde overtuigingen die jij in je leven hebt opgedaan kunnen behoorlijk in de weg zitten. Kreeg jij namelijk van jongs af aan te horen dat je vals zong dan zal de eindmusical in groep 8 voor jouw best heel spannend geweest zijn.

Faalangst bij kinderen en pubers

Ook kinderen op de basisschool kunnen last hebben van faalangst. Proefwerkjes,spreekbeurten en voorlezen in de klas. Allemaal gebeurtenissen waar de juffrouw,je klasgenootjes, je ouders en jijzelf iets van kunnen vinden. Heb jij pubers in huis? Dan weet jij waarschijnlijk alles van faalangst. Bij deze jongere speelt de sociale druk vaak een grote rol. Buiten de spanningen voor de toetsen zijn zij bezig een eigen identiteit te ontwikkelen. Dat wat jouw klasgenoten van jouw kleding, haarstyle en boekentas vinden is uiterst belangrijk. Bijna 10% van de kinderen en jongere heeft last van faalangst. Het is dus erg belangrijk dit vroeg te signaleren.

Wat gebeurd er met je?

Faalangst kent zowel psychische als lichamelijke klachten. Iedereen ervaart het anders. Zweethanden,blozen,trillen,buikpijn,een droge mond krijgen,wakker liggen,piekeren, en het gevoel hebben dat andere mensen altijd beter zijn, zijn allemaal symptomen die jij vast herkend als jij (of je kind) faalangstig bent. Ik weet nog dat ik een tentamen voor Nederlands had. Door mijn dyslexie was dat een van de moeilijkste vakken voor mij. Ik had me suf geleerd. Was bloednerveus en toen ik het proefwerk voor me kreeg wist ik helemaal niks meer. Ik had een totale black out. Dicht klappen en helemaal niet meer kunnen presteren is ook een heel herkenbaar kenmerk. Is jouw puber stil en afwezig. Vraagt hij of zei zich voortdurend af of ze wel goed genoeg is, de juiste kleding draagt? Allemaal signalen dat ze toch last kunnen hebben van groepsdruk en onzekerheid.

Wat kun je er nu aan doen?

Het zijn veelal overtuigingen die je jezelf hebt aangepraat of die andere jouw wijs gemaakt hebben. Het is dus belangrijk deze overtuigingen om te buigen ( in-sight coaching & brainspotting kunnen helpend zijn). Succesverhalen werken! Dus gewoon doen is een goed advies. Stel je hoge verwachting wat bij. Een 6 of 7 voor dat ene moeilijke proefwerk is ook goed. Zorg ervoor dat jij met je eigenwaarde aan de slag gaat. Je bent goed genoeg zoals je bent. Verdiep je eens in de werking van een massage. Deze stimuleert namelijk de aanmaak van endorfine. Dat maakt jou niet alleen gelukkiger maar zorgt ook voor een dosis zelfvertrouwen!

MoSENSE



 

 



%MCEPASTEBIN%

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.