Dipje of toch depressief?

Delen:

Vragen?

D

“Momenteel zit ik, een beetje,in een dipje”. Wij horen het in de praktijk met regelmaat. Zeker in de winter is het een klacht die terugkomt. De dagen zijn korter, het weer is grauwer en we missen de zon. Dit “dipje”duurt, meestal, een aantal dagen en bij een flinke dip kun je, je misschien wel 1 of 2 weken wat minder in je vel voelen. Maar uiteindelijk verdwijnen de klachten. Maar wat, als jij in deze dip blijft hangen?. Jij blijft, lange tijd, last blijft houden van een zwaarmoedige stemming. Spreken we dan nog van een “dipje” of heb jij dan mogelijk een depressie?


Waar ligt de grens?

Die grens is best lastig te bepalen. Een heleboel symptomen passen bij, zowel, een dipje als bij een depressie. Je voelt je somber. Je bent wat prikkelbaarder en je kunt je maar moeilijk concentreren. Ook inslapen is lastig, omdat jij veel aan het piekeren en denken bent. Tijdelijk, heb jij, minder zin om je in gezelschap te verkeren. Dat feestje sla jij over. Liever kruip jij onder een dekentje op de bank. Sporten, je hobby’s, werken, je sociaal leven en zelfs je gezin kunnen allemaal even als teveel voelen. En precies, in het woordje, ‘even’ in de vorige zin,zit het verschil. Een dipje duurt doorgaans niet langer dan een week of 2. En als de mensen om jouw heen een beetje rekening met je houden, ben jij nog best in staat de dag door te komen. Blijft jouw stemming weken of maanden zwaarmoedig? Begint dit invloed te krijgen op jouw functioneren? Heb jij constant het gevoel dat je het allemaal niet aankunt of dat je leven nutteloos is, dan is er toch wel sprake van een depressie.


Jouw lichaam geeft signalen

Buiten jouw sombere stemming gaat een dip of depressie ook in je lijf zitten. Je krijgt last van een pijnlijke nek en schouders, bijvoorbeeld. Ook klachten onder in de rug horen wij vaak. In feite zetten de somberheid en de spanningen zich vast in jouw lijf. Door deze ophopingen van afvalstoffen, ontwikkel jij pijnklachten. Jouw lichaam geeft een duidelijk signaal af.


Hoe krijg jij weer regie?

Er zijn tal van mogelijkheden om weer een beetje grip op je leven en humeur te krijgen. Structuur houden is belangrijk. Ga dus niet de hele dag onder dat dekentje op de bank liggen. Een stukje wandelen of fietsen kan je stemming echt veranderen. Als je per dag, ongeveer een half uurtje, in beweging bent zul je merken dat het je helpt. Ook kan het fijn zijn om eens met iemand te praten. Het helpt je, om te ontdekken waarin jij vast loopt.


Is praten alleen niet voldoende?

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een massage helpt. Door een massage verminderd jouw spierspanning en het verbeterd jouw lichamelijke gezondheid. Als jij in een dipje zit of depressief bent zit je, vooral, veel in je hoofd. Een massage kan je helpen om de verbinding tussen jouw geest en je lichaam weer te herstellen. Tijdens de behandeling komt er een stofje vrij ( endorfine). Dit stofje verlaagd jouw stressnivo. Het zorgt er voor dat jij, je gelukkiger gaat voelen. De sombere gedachten kun je hierdoor makkelijker omdenken. Een massage van 30 minuten kan je een echte energieboots geven. Natuurlijk mag jij, je verhaal doen bij ons, maar het is ook prima als jij in stilte even heel bewust tot rust komt.
Een massage is geen vervanging van medische of geestelijke hulp maar kan zeker bijdrage aan herstel.

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.

Schrijf je in voor de cursus ontspanningsmassage voor beginners