De na de vakantie-dip

Delen:

Vragen?

 

Aan de spaanse kust, op de Griekse eilanden of gewoon in eigen land. We hebben met zijn allen weer genoten van een fijne zomervakantie. Maar dan…hij is onvermijdelijk…de maandag dat jij weer op je werk moet verschijnen. De maandag dat de broodtrommels en rugzakjes weer gereed moeten zijn voor de eerste schooldag. De maandag dat het normale leven weer begint. En met deze opstart komt dan meestal ook de “na de vakantie-dip. Hartstikke herkenbaar, lastig soms en we moeten er weer even doorheen. We staan erbij stil in dit blog. Want wist jij dat het het ook gewoon in onze genen zit om je meteen na je vakantie weer volledig uitgeblust te voelen? 

Je dagelijkse routine

De terugkeer naar je dagelijkse routine kan zorgen voor psychologische klachten zoals moeheid, gebrek aan concentratie, weinig eetlust, prikkelbaarheid, angst, droefheid en een ‘het kan me allemaal niks schelen-houding.’ Het komt er dus op neer dat we helemaal niet zo blij zijn als we weer aan ons dagelijks leven moeten beginnen. Elbert Hubbart, een Amerikaanse schrijver, omschrijft het mooi: 

‘Niemand heeft een vakantie zo hard nodig als diegene die er net een heeft gehad.’

Geluksstofjes uit balans

En deze disbalans is precies de reden van jouw de-motivatie na de vakantie. Geluksstofjes zoals dopamine, endorfine en serotonine worden aangemaakt door je lichaam en zorgen ervoor dat je je goed voelt. Je omgeven met dierbare, gezelligheid, een fijn klimaat en een mooie omgeving dragen hieraan bij. Deze geluksstofjes worden in de vakantie dus extra aangemaakt. Wist jij dat deze boost aan gelukshormonen zelfs op hersenscans terug te zien zijn? En dit gevoel kun jij lekker lang vast houden. Zijn er in het dagelijks leven genoeg stress hormonen die deze stofjes weer afbreken, heb jij daar in je vakantie natuurlijk een stuk minder last van. Jouw brein is dus kortdurend extreem gelukkig.

Voorbereid de dip te lijf

Want eenmaal thuis gebeurt precies het tegenovergestelde van wat er op vakantie aan de orde was: er worden minder geluksstofjes aangemaakt en de stresshormonen die je tijdelijk achter je had gelaten, keren weer terug. Niet fijn en voor je het weet, val je ten prooi aan de after-holiday-dip. Het is dus slim om je rustig aan de tijd te geven je vast voor te bereiden. Neem eens contact op met de collega die je werk overnam bijvoorbeeld. Zo weet jij hoe de zaken ervoor staan als je terugkeert. Zie jij op tegen de enorme waslijst mails die je ontdekt als je je computer opstart. Maak met jezelf de afspraak dat je elke dag een aantal mails alvast onder de loep neemt. Doe dat gewoon nog lekker in de vakantie-modus. Niet te veel en rustig aan. Binnen een mum van tijd ben jij up to date. En dan begint die bewuste maandag toch een stuk relaxter. En voor de kids? Wist jij dat het heel belangrijk is dat deze rondrennende of hangende jongere al voor de eerste schooldag in een normaal ritme zitten? Die laatste dagen dus op tijd naar bed! Zo hou jij ook nog een beetje tijd over voor de ‘bankzaken’ ;). 

https://mosense.nlMOSENSE

 

 
Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.