de geschiedenis van de kerstbal

Delen:

Vragen?

Hangen ze al te glimmen in jouw kerstboom? Tegenwoordig heb je ze in alle soorten en maten. De een is nog mooier dan de andere. Maar waar komt deze traditie nu eigenlijk vandaan? Wij duiken met dit blog eens in de historie van de kerstbal. 

Germanen en kelten

De traditie kent zijn oorsprong bij de germanen en kelten. Zij geloofden in de goden. En het liefst hadden zij natuurlijk dat deze goden goed gestemd waren. Voornamelijk een goede of een slechte oogst gaven een beeld of de goden blij waren met de germanen en de kelten. 

Noten en Fruit

Ook de vruchtbaarheid werd bepaald door de goden. Om dit te beïnvloeden versierden deze stammen hun huizen met groene takken ook werden er dennenbomen in huis geplaatst. Dit was in deze periode het symbool van vruchtbaarheid. En om deze vruchtbaarheid te benadrukken werden de takken en de boom volgehangen met vruchtbaarheidssymbolen. Je raad het al fruit en noten dus. Maar ook eikeltjes en dennenappels dienden als symboliek. 

In 1831 was de fruitteelt door omstandigheden zo slecht dat er bijna geen versieringen in de boom gehangen konden worden. Om de goden toch goed te stemmen werden de versieringen van glas geblazen. En zo ontstond de eerste kerstbal die geblazen werd door een glasblazer die van linden heette. 

Heksenbol

De eerste ballen van glas zijn geïnspireerd op de heksenbollen van toen. Deze ballen werden in huis opgehangen om kwade geesten te verdrijven. Want, zo was de theorie, als een geest zichzelf in het glas zou zien, dan zou die van schrik maken dat-ie weg kwam. Sinds Linder ballen in de boom hing, werd dit door steeds meer mensen opgepikt. De versieringen werden hierdoor niet meer gebruikt om de goden goed te stemmen maar vooral om de kwade geesten/goden te verdrijven. 

Koningin Victoria

Aan deze beeldschone koningin hebben we de huidige versiering te danken. Want toen zij op staatsbezoek was in Duitsland en deze geblazen ballen van glas zag hangen was ze direct verkocht. ZIj introduceerde ze in England. En niet snel daarna werden de kerstboomversieringen opgepikt door de warenhuizen. Hierdoor kon iedereen de boom versieren en werd de eeuwenoude traditie omgezet naar wat het nu is. Allang niet meer hand]gen er alleen ballen in de boom. Kerstbomen hedendaags worden soms omgetoverd tot de mooiste kunstwerken. 

Wij weten ook vrij zeker dat jij die bal allang niet meer in je boom hangt om de goden goed te zinnen of de kwade geesten te verdrijven.

Deel jij een foto van jouw boom? 

Mosense

 

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.