Ik wed dat jij aan iets heel anders dacht bij het lezen van deze mooie medische term. Een heerlijke ijscoupe of culinair gerecht bijvoorbeeld. Maar dat is het allemaal niet. Het blog van deze week gaat over zweepslag. Ook wel coup de fouet genoemd dus. Een pijnlijke aandoening die in elke spier kan ontstaan maar die zich meestal in de kuit bevind.
Wat gebeurd er?
Er vind, meestal, een acuute overbelasting plaats waardoor er een haarvaatje scheurt of zelfs helemaal afscheurt. Je ziet het gebeuren op het voetbalveld. Een speler zet flink aan om een sprintje te trekken maar direct op het zelfde moment zakt hij door zijn knieën van de pijn. Ook onder hardlopers is het een veel voorkomende blessure. Het trauma doet zich voor op de overgang van je spier naar je peesweefsel. Loop jij de zweepslag acuut op? Dan kan je echt niet meer vooruit. Soms komt het geleidelijk opzetten. Er ontstaat dan een zeurende pijn. Als je op tijd alert bent op deze klachten kun je voorkomen dat er, een scheurtje ontstaat.
Wat voel je als ik zweepslag heb?
Het voelt als een tik of klap tegen je kuit ( of andere aangedane spier)Als we het hebben over zweepslag in de kuit dan voel jij een pijnlijke scheut aan de binnenkant van je kuit. De plek zal zwellen door de bloedinkjes die ontstaan bij de scheuring. Aan de buitenkant kan deze rood aan kleuren en warm gaan aanvoelen.
Hoe stel ik vast dat ik een coup de fouet heb?
Meestal is het overduidelijk. De huisarts kan dit vaak bevestigen. Zijn er toch twijfels dan bestaat er een testje. Hierbij word er in de kuitspier geknepen. Afhankelijk van de reactie van jouw been word vast gesteld of de diagnose klopt. Bij echte twijfel wordt je doorverwezen om een echo te laten maken.
Wat kan ik eraan doen?
R.I.C.E is de eerste behandeling bij deze pijnlijke blessure.
R= rust. Stop direct met sporten of fanatiek bewegen
I= IJs. Koelen dus.
C= Compressie. Leg zo snel mogelijk een drukverband aan. Dit is erg belangrijk. Door het drukverband kunnen de bloedinkjes die veroorzaakt zijn door de scheurtjes stolpen.
E= Elevatie. Wat bij een blessure in de kuit betekend dat je, je been omhoog legt.
Let erop dat je extra gevoelig bent voor herhaling als je eenmaal met zweepslag te maken hebt gehad.
Massage
Massage is niet altijd een goed idee bij zweepslag. Hierdoor kan de spier die erg kwetsbaar is nog meer beschadigd raken. Zorg eerst voor een goed herstel. Hierna kan een behandeling bij MOSENSE weer wel zinvol zijn. Zoals ik hierboven al schreef, is de kans op herhaling aanwezig. Als jij fanatiek sporter bent is het slim om de spieren regelmatig los te masseren. Hierdoor blijven zij in goede conditie en vind er een proces plaats wat de afvalstoffen afvoert.