Contra-indicatie

Delen:

Vragen?

Contra indicaties

Een massage is natuurlijk heerlijk. Je word er lekker ontspannen van, of het is de manier om van je klacht af te komen. Maar het is niet altijd de juiste oplossing. Er zijn een aantal aandoeningen waarbij het verstandiger is, om juist niet te masseren. We noemen dit contra indicaties.


Absolute- en relatieve contra indicaties

Voorafgaand aan jouw massage is het heel belangrijk om eerlijk te zijn over jouw medische geschiedenis of aandoeningen. Zorg ervoor dat jij een gediplomeerd behandelaar hebt. Deze heeft, in de opleiding, geleerd welke contra indicaties er zijn en hoe hier mee om te gaan.
Er zijn twee verschillende soorten indicaties:
Absolute contra-indicaties: Dit zijn ziektebeelden waarbij er, helemaal niet gemasseerd mag worden.
Relatieve contra-indicaties: Zijn aandoeningen waarbij de massage aangepast moet worden.

Enkele voorbeelden

Er zijn natuurlijk honderden aandoeningen en ziektebeelden die een indicatie kunnen zijn om niet of aangepast te masseren. Onmogelijk, dus om deze allemaal toe te lichten. Maar we geven wel enkele voorbeelden:
Koorts: We spreken van koorts als de thermometer 38c of hoger aangeeft. Koorts is een absolute contra indicatie. In feite is koorts een reactie, op een virus, bacterie of infectie. Omdat jouw lichaam deze wil bestrijden verhoogd jouw stofwisseling. Gedurende een massage gebeurt dit ook, waardoor jouw koorts alleen maar toeneemt.
Griep:  Ook griep is een absolute contra indicatie. De processen die in jouw lichaam plaats vinden om de griep te bestrijden zijn hetzelfde als bij koorts.
Ontstekingen:  Lokale ontstekingen zijn ontstekingen in een klein gebied, die zichtbaar zijn op de huid. Denk, bijvoorbeeld, aan een steenpuist. Deze ontstekingen vallen onder de relatieve contra indicaties. De behandelaar zal, dit gebied en het gebied rondom niet masseren. De rest van jouw lichaam geeft dan geen problemen. Als de ontsteking dieper ligt ( en vaak niet zichtbaar is) spreken we van een absolute indicatie. Wat betekend dat de masseur niet mag masseren. 
 Een spatader: is een ader die verwijd is. Vaak zijn deze duidelijk zichtbaar. In principe is dit een relatieve contra indicatie. De masseur past de massage aan. Dat houdt in dat deze de druk verminderd. Maar als jouw spatader ontstoken is dan geld er weer een absolute indicatie.

Blauwe plekken en bloeduitstortingen: Deze zitten er niet voor niks. Het betekend dat jouw lichaam zich aan het herstellen is. Verse blauwe plekken en bloeduitstortingen zijn daarom, relatieve indicaties. Wij masseren er omheen. Dat is voor jou ook een stuk aangenamer. 
Trombose: Bij trombose is er sprake van een disbalans in het systeem van stolling en antistolling. Het lichaam stolt bloed terwijl dit niet nodig is. In feite is trombose een absolute contra indicatie. Maar, heb jij, bijvoorbeeld een trombose been kan het best zijn dat wij wel een ontspannende massage van de rug kunnen geven. Goed overleggen en aangeven bij de trombosedienst is dus van belang.
Kanker: Een goede masseur heeft een gedegen opleiding gehad. Echter zijn wij geen medisch specialist. Heb jij de diagnose kanker gekregen dan is het heel belangrijk dat jij met jouw oncoloog of arts overlegt of een massage wenselijk is.


Tot slot

We schreven al dat we lang niet, bij alle contra indicaties stil kunnen staan. Ook las jij dat het bij een heleboel aandoeningen slim is om te overleggen met je arts of huisarts. Geef ook, aan ons aan waar jij last van hebt. Vaak weten wij wel, welke aanpassingen er moeten gebeuren om jou toch te kunnen laten genieten van een relaxte massage. Natuurlijk kun jij.je ook vooraf laten informeren. Neem daarvoor contact op met MoSENSE.

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.