Carpale Tunnel Syndroom

Delen:

Vragen?

Aan de binnenzijde van jouw pols zit een tunnel waar een zenuw en verschillende pezen door lopen. Deze tunnel heet  de carpale tunnel.Is deze tunnel bij jouw te nauw, dan raakt je handzenuw in de knel.Dit geeft pijn, tintelingen en/of een doof gevoel geven in jouw duim, vingers en handpalm.Tevens heb jij  minder kracht in je hand. Herken jij deze klachten? Dan heb jij waarschijnlijk het Carpale Tunnel Syndroom. ( CTS)

Wat gebeurt er precies?

CTS is een zenuwbeknelling.  De aandoening ontstaat door een beknelling van de Nervus Medianus ook wel  middenhands zenuw genoemd. Deze zenuw zit ter hoogte van jouw pols. Deze belangrijke zenuw loopt naar enkele spieren in jouw hand en is verantwoordelijk voor het gevoel in jouw hand, je duim, je wijsvinger, je middelvinger en de helft van jouw ringvinger. De Nervus Medianus loopt door een tunnel (de carpale tunnel) samen met nog 9  andere pezen die naar jouw vingers gaan. Aan jouw handpalmzijde is deze tunnel afgesloten door een  polsband van bindweefsel. Bij een Carpale Tunnel Syndroom gaat dit bindweefsel zwellen. De druk binnenin wordt dan te groot en hierdoor raakt de zenuw bekneld. 

Wat kunnen oorzaken zijn van CTS?

Een CTS kan spontaan ontstaan. Dit maakt het zoeken naar een oorzaak lastig. Factoren die een rol kunnen spelen bij dit syndroom zijn hormonen. Een hormonale verandering zoals bijvoorbeeld een zwangerschap of de overgang lijken triggers te zijn om het bindweefsel te doen opzwellen. Ook is gebleken dat deze vernauwing vaker voorkomt bij mensen met reuma en diabetes. Heb jij werk waarin je veelvuldig dezelfde, herhalende beweging maakt? Dan heb jij ook meer risico op het ontwikkelen van een Carpaal Tunnel Syndroom. 

Klachten en Symptomen

Wist jij dat deze beknelling 3x zoveel voorkomt bij vrouwen dan bij mannen? Dit heeft waarschijnlijk te maken met de invloed van de hormoonhuishouding. We benoemden al een aantal klachten in de intro van dit blog. We zetten ze nog eens op een rijtje voor je:

  • Een prikkelend en pijnlijk gevoel in je handpalm en in je vingers
  • Een verdoofd gevoel in je vingertoppen
  • Een dik gevoel in jouw hand
  • Uitstralende pijn naar je onderarm, elleboog en schouder
  • Vermindering van kracht in je hand
  • Tintelingen

Welke behandeling?

Er zijn verschillende behandelingen in te zetten om jouw van deze vervelende klacht af te helpen. De fysio kan je oefeningen geven. Het dragen van een spalk is soms wenselijk. Een corticosteroïde prik kan je helpen. Deze remt de ontsteking af. In uiterste gevallen kan een operatie de oplossing zijn. Hier word de vernauwing dan opgeheven of er word ruimte gemaakt om de zenuw weer vrij te leggen. 

Kunnen wij van MoSense iets doen? 

Jazeker! Carpaal tunnel syndroom kun je behandelen door je te laten masseren.Met de massage stimuleer je pezen en de bloedsomloop, twee factoren die je genezing ten goede komen. Ook zorgt massage ervoor dat zwak en ontstoken weefsel afbreekt.

Herken jij je dus in genoemde symptomen maak dan een afspraak bij ons. 

MoSense

 

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.