Bloedarmoede

Delen:

Vragen?

En hoewel het woord doet vermoeden dat je te weinig bloed hebt is dat natuurlijk niet wat er gaande is bij bloedarmoede.In dit blog leg ik je uit wat er dan wel aan de hand is. 

Wat is het dan wel? 

Het gehalte hemoglobine( eiwit) is te laag.  Voor de aanmaak van hemoglobine is ijzer nodig. Bloedarmoede wordt daarom ook vaak als ijzertekort omschreven. Tevens heeft jouw lichaam een tekort aan rode bloedcellen. Jouw bloedcellen zijn voor ⅓ gevuld met hemoglobine. Door de aanwezigheid van deze stof kleuren jouw bloedcellen rood. De voornaamste functie van deze stof is het transporteren van zuurstof en koolstofdioxide. Op het moment dat jouw HB ( hemoglobine) gehalte te laag is zit er dus een disfunctie in dit transport.

Hoe kom ik aan bloedarmoede? 

De meest voorkomende oorzaak is bloedverlies, bijvoorbeeld als jij een extreme menstruatie hebt. Ook een tekort aan vitamine B12 of foliumzuur kan de oorzaak zijn. Dit komt vaak voor bij vegetariërs mensen die niet gevarieerd genoeg eten en alcoholisten. Maar soms maakt je lichaam gewoon (tijdelijk) minder hemoglobine aan en is er niet per se een hele duidelijke aanwijzing.

Wat voel ik dan? 

Laat ik beginnen te vertellen dat bloedarmoede,gelukkig geen hele ernstige aandoening is. Echter ervaar jij wel ongemakken die jouw in de weg kunnen zitten. 

– Vermoeidheid Je voelt je sneller moe dan normaal en hoeveel je ook slaapt, je blijft moe.

– Een sneller hartritme

– Hoofdpijn- Kortademigheid

– Duizeligheid Je ziet regelmatig sterretjes en je hebt het gevoel dat je ieder moment kan  flauwvallen.

– Hartkloppingen

– Bleke lippen en huid

– Oorsuizingen

– Koude handen en voeten

– Scheurtjes in de lippen

Het zijn dus allemaal kleine symptomen en het kan ook voorkomen dat jij ze heus niet allemaal tegelijk kunt opnoemen. Vermoeidheid staat niet voor niets bovenaan. Het is een van de meest opvallende symptomen die kunnen duiden op bloedarmoede. Dus voel jij, je continu moe of heb jij,zonder aantoonbare redenen last van een van de andere kenmerken ga dan toch eens langs bij je huisarts. Met een simpel prikje in de vinger kan de huisarts bepalen of jouw HB ( hemoglobine) waardes goed zijn. 

Wat kan ik zelf doen? 

Jij kunt je lichaam een handje helpen. Ik omschreef al dat er voor de aanmaak van hemoglobine ijzer nodig is. En ijzer zit in verschillende voedingsstoffen. Popeye wist het allang. Spinazie zit namelijk bomvol met ijzer. Maar ook peulvruchten,bepaalde vissoorten, rood fruit en brood vullen je ijzergehalte aan. Ben jij een echte groente liefhebber dan helpen andijvie,broccoli,doperwten en courgette jouw lichaam met de aanmaak van hemoglobine. 

En ook al eet je dit regelmatig dan wil dat nog niet zeggen dat je geen bloedarmoede kunt krijgen. Dus als jij het vermoeden hebt, dat dit bij jou wel eens oorzaak kan zijn van een aantal klachten? Neem dan contact op met je huisarts.   

 

MoSENSE 

 

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.