Jij hebt een heerlijke tijd. Geniet van alle mooie en bijzondere ontwikkelingen die jouw kleintje in jouw buik meemaakt. Het nieuwe wondertje groeit goed en jouw buik groeit lekker mee. Maar hij word ook steeds zwaarder en op de banden en spieren rondom jouw buik en bekken komt steeds meer druk te staan. Wat nu als jij klachten gaat ondervinden van deze toename in druk? Dan spreken we van bekkeninstabiliteit. Een serieuze klacht waar wel zeker aandacht aan besteed moet worden. Dat doen we in dit blog!
Het stofje relaxine
Jouw buik word groter en juist, daarom veranderd de stand van jouw bekken. Het geeft jouw kindje voldoende ruimte om te groeien. Om deze verandering tot stand te brengen hebben jouw spieren grote invloed. Zij gaan namelijk jouw buik dragen. Als deze overbelast raken bestaat de kans dat ze verzwakken in hun functie. Dat geeft klachten en die voel jij. Maar dat is niet de enige oorzaak. Tijdens jouw zwangerschap maakt jouw lichaam het stofje relaxine aan. Dit zorgt ervoor dat de gewrichten soepeler worden. Hierdoor ontstaat er meer beweeglijkheid in je bekken. Deze beweging is nodig om de ruimte tijdens de bevalling te vergrootte. Zo kan jouw kindje goed ter wereld komen.
Hoe herken jij klachten van de bekken?
Jouw bekken bestaan uit verschillende botten:
Je heiligbeen aan je rugzijde
het darmbeen wat aan beide zijkanten zit en
de schaambeenderen die aan de voorzijde zitten.
Al deze botten samen noemen we dus je bekken. Om deze bij elkaar te houden liggen er rondom dit gebied een aantal spieren. Als deze verzakken of beschadigen ga jij pijnklachten ervaren.
Pijn rondom je stuitje bijvoorbeeld. Maar ook klachten in het schaamgebied kunnen duiden op bekkeninstabiliteit. Gaat het traplopen moeilijker en is dit pijnlijk? Omdraaien in bed is ook vervelend? Allemaal symptomen die veroorzaakt kunnen worden door een verzwakking van deze spieren. Ook pijn in de onderrug word vaak benoemd.
Heel kenmerkend van de pijn is, dat deze plotseling komt. Als jij ineens gaat bewegen omdat je plotseling op staat van je stoel, je omdraait in bed of van de bank opstaat bijvoorbeeld.
Behandeling
Het is slim om deze klachten altijd te vermelden aan jouw verloskundige. Hoogstwaarschijnlijk krijg je een verwijzing naar de fysiotherapeut. Deze gaat met jouw aan de slag om jouw houding te verbeteren. In feite geeft hij je oefeningen die ervoor zorgen dat jij de spieren rondom jouw bekken minder of op een andere manier belast. Rustig spierversterkende trainingen in de sportschool doen is ook verstandig. Maar zorg ervoor dat je deze, onder goede begeleiding, opbouwt.
Massage
We schreven al dat we klacht vaak horen in de praktijk. Meestal bij zwangere vrouwen vanaf ongeveer 20 weken. Een massage helpt de spier in conditie te houden. Het zorgt ervoor dat afvalstoffen afgevoerd worden. Ook ervaren de meeste vrouwen het gevoel van verlichting. Dit komt omdat wij tijdens de behandeling de spanning van de spier afhalen. Het heeft dus wel degelijk een positief resultaat maar, ben je ervan bewust dat dit, bij een juiste behandeling, altijd in combinatie met een fysiotherapeut gaat.
Neem het serieus
Bekkeninstabiliteit is niet fijn. Het kan behoorlijk in de weg zitten tijdens jouw zwangerschap. Het herstel na jouw bevalling kan ook nog eens 6 maanden tot 1 jaar duren. Er zijn ook vrouwen die hun leven lang last blijven houden van klachten. Dit kan voorkomen worden als jij symptomen vanaf het begin serieus neemt. Ben je dus bewust en maak deze kenbaar.