Als de grootste zenuw van je lichaam, geïrriteerd is…

Delen:

Vragen?

 

2 op de 5 mensen heeft klachten van en aan deze zenuw. Het is dus een veelvoorkomend probleem. We geven er vandaag aandacht aan. Het is de langste zenuw van je lichaam en loopt langs verschillende gewrichten. Dit maakt de zenuw erg kwetsbaar.

 

Hoe noemen we deze zenuw?

De grootste zenuw in je lichaam heet ischias. Voluit noemen we hem ischias neuralgie. De grote beenzenuw, die we ook wel nervus ischiadicus noemen. Deze zenuw begint in jouw ruggenmerg en loopt langs jouw bil via de achterkant van je been naar je voet.

Welke symptomen ervaar jij dan? 

 Meestal begint het bij lage onderrug klachten. Na een tijdje voel jij ook irritatie in je heup en kan de pijn uitstralen naar je been. Het is een zeurende of stekende pijn. Soms voelt deze branderig. Bij een heftige aanval kun je zelfs last hebben van functie en kracht vermindering. Is het dus een klacht waar je serieus mee om moet gaan. Ook tintelen en een verdoofd gevoel in de onderrug,benen en heup kunnen verwijzen naar ischias.

Oorzaken van ischias

In feite is deze irritatie een beknelling van de beenzenuw. Deze beknelling kan door verschillende oorzaken tot stand komen.

Verkeerde zit-sta of lighouding.

Tumor

Rughernia (HNP)

Te zwaar tillen

Maar ook een zwangerschap of bevalling kan een beknelling veroorzaken.

 

Wat kan helpen?

In de meeste gevallen is er geen behandeling nodig. Ondanks dat de pijnklachten echt hevig kunnen zijn gaat ischias ook van zelf weer over. De huisarts kan pijnstilling voorschrijven. Ook krijg je het advies om rust en beweging in balans te houden. Als jouw klachten lang aanhouden, kan een een doorverwijzing naar de fysiotherapeut ook helpend zijn.

Bij een massage worden de spieren soepel gemaakt. Dit kan een positief effect hebben op jouw herstel. Daarnaast kunnen wij specifieke gebieden aanpakken. Precies die plekken waar jij klachten ervaart.

MoSENSE

Make sense, MoSense

Gun jezelf rust, in je lijf en je hoofd. Zo wordt je hele leven makkelijker. Je presteert beter op je werk en ben je actiever wanneer je thuis komt. Met een behandeling van 30 minuten, kun je er weer weken fris tegen aan.